Forgatag a város szívében

A délelőtti sporteseményeket követően a helyi fellépők műsorával, majd koncertekkel folytatódott a szombati program a 25. város napján, többek között a Stolen Beat zenekar és Fenyő Miklós énekeltette – vagy éppen táncoltatta – meg a közönséget. A jubileumi programon átadták a rendezvény legjobb borának, valamint a város tortájának járó elismerést is.

Az esőfelhők sem szegték a kanizsaiak jó kedvét, akik csaknem félszáz program közül válogathattak a 25. város napján. Míg a téren életmentő bemutatót tartottak, a zenepavilonnál karikaturista csalt mosolyt rajzaival az emberek arcára, a Szentháromság-szobor környékén pedig népi játszótéren ügyeskedhettek a gyerekek. A kézművesek, vendéglátósok és borházak látogatottságára sem lehetett panasz. A város tortája címet elnyert finomság iránt szintén nagy volt az érdeklődés.

– A kollégáimtól hallottam először a KonTuRplusz Egyesület felhívásáról – mesélte Siposné Gerencsér Henriett cukrászmester. – Ők biztattak, hogy nevezzünk. Bohn Ildikó kolléganőmet kértem meg, hogy kísérletezzünk ki valamit, végül kétféle ötletünk is volt, amelyek közül a tökmagos-hajdinás rigójancsi lett a befutó.

Bohn Ildikó, Siposné Gerencsér Henriett és Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnöke a város tortájával (Fotó: Gergely Szilárd)

A HeniCuki tortája a szakmai zsűrit is meggyőzte. A verseny egyik kritériuma az volt, hogy Nagykanizsára és Muraföldére egyaránt jellemző finomság szülessen.

– A hajdinaliszt Szepetnekről van, a tökmag az Őrség és Murafölde egyik fő alapanyaga, Rigó Jancsi, a híres cigányprímás pedig városunkból indult zenészkedni – részletezte az alapötletet Bohn Ildikó cukrászmester.

Sokan kíváncsiak voltak a polgári kavalkádra, amelynek résztvevői látványos kosztümökben és kerékpárokkal vonultak végig a Fő úton. A felvonulók zömét a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség és annak baráti egyesületei alkották. Több klub a határon túlról, így Horvátországból, Szlovéniából, valamint Ausztriából jött.

Az oldtimer kerékpárok soha nem mennek ki a divatból (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ma mintegy 90 oldtimer kerékpáros érkezett a városba – mondta Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. – Igyekszünk részt venni egymás rendezvényein, egyrészt azért, hogy építsük a kapcsolatainkat, másrészt azért, hogy öregbítsük Nagykanizsának mint kerékpárosbarát városnak a jó hírét.

Az Erzsébet téren, a kavalkád megkoronázásaként az Eraklin Táncklub Egyesület párosai swingelni tanították a vállalkozó kedvűeket.

A rendezvényen a borházak is elismerést kaptak. A fesztivál vörösbora a Cezar Pincészet 2015-ös zalai merlot-ja lett, a rozébor kategóriát egy 2018-as cabernet sauvignon nyerte meg Ősi Gábor villányi pincészetéből, a legjobb fehérbornak pedig a Cika Borászat tavalyi évjáratú rizling cuvée-jét találta a zsűri. A díjazottaknak Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is gratulált.

A borászoknak Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő is gratulált (Fotó: Gergely Szilárd)

– Egy-egy ilyen fesztivál – ahogy a rendezvény bora, a város tortája vagy éppen a Thúry-desszert – a város iránti kötődést erősíti, csakúgy, mint a forgatagban közösen eltöltött idő. Szeretnénk, ha Kanizsa fesztiválváros lenne. A város napja 25 éves jubileuma ugyanakkor azt is jelenti, hogy az elmúlt években nemcsak a rendezvény, hanem a város is óriási fejlődésen ment keresztül, és ezt újra és újra meg tudjuk ünnepelni. Sokszor ezt mi, kanizsaiak nem is vesszük észre, de az idegen szem, az, aki ritkán jár erre, látja, mennyit változott Nagykanizsa, aminek egyik vonzereje egyedülálló, polgári hangulatot sugárzó városképe – fogalmazott Cseresnyés Péter.

A Stolen Beatnek Nagykanizsán is lelkes rajongótábora van (Fotó: Gergely Szilárd)

Este már a koncerteké volt a főszerep: a fellépők sorát az egyik tehetségkutató műsorból ismert Stolen Beat újjáalakult formációja nyitotta. Az elsősorban a fiatalok körében népszerű zenekar a kanizsai rajongóknak sem okozott csalódást. Ahogy a rock and roll hazai legendájának számító Fenyő Miklós sem, aki olyan örökzöld slágereket hozott el Nagykanizsára, mint a Csókkirály. Az estét B. Tóth László retró műsora, majd tűzijáték zárta.

A belvárosi kavalkád vasárnap az Utca Tánc Fesztivállal folytatódik: 10 órától a város különböző pontjain találkozhatnak a kanizsaiak tánccsoportokkal, majd 14 órakor a Kanizsa Centrumtól indul a hagyományos felvonulás, mintegy 900 résztvevővel. Öt órától Cseke Katinkáé a színpad, aztán a táncosok fináléja következik, este pedig lézershow lesz.

Vissza

Ha tetszik az oldal, és amit képviselünk, ha naprakész akarsz lenni, akkor ne habozz!

Kövess minket >

konturplusz@gmail.com

+36-30/47-48-506